Capelleta sant blau

Devots i devotes, feligreses, creients, parroquians i blaus en general,
Heus ací la capelleta de visita domiciliària del Sant Blau!

capelletasantblau

Què és?

Aquesta capelleta de fusta és com una urna, més o menys ornada, d’uns 40 cm. d’alçada coronada per uns pinacles, imitant l’estil de l’arquitectura gòtica, que alberga en el seu interior la imatge del Sant Blau, amb dues portes que es tanquen per davant amb la inscripció del sagrat Sant i que protegeixen la imatge en el moment del trasllat. A la part de sota hi té un petit receptacle on es recullen les almoïnes.

 

Com funciona?

 Tot blau, creient o practicant, té dret a gaudir de l’esguard i protecció del Sant. Per aquest motiu, des de la parròquia blava, es posa a disposició de tots aquells que ho desitgin, la possibilitat d’albergar la capelleta a casa durant una setmana a l’any.

El creient interessat farà resposta d’aquest mateix correu i el zelador us inclourà en una llista, fent-vos saber en quina setmana de l’any tindreu tan preuada font de fe. Un diumenge rebreu la capelleta de mans d’un altre creient, i diumenge següent haureu de dur la capelleta al següent blau. (dins de la capelleta hi haurà la llista per saber a qui l’hi heu de dur).

 

Perquè tenir-la a casa i com cuidar-la?

Per devoció, per amor a Blaus, per sentimiento, per juerga i conya.

En rebre el dia assenyalat tan celestial hoste, es reuneixen tots els de la casa i, postrats davant la sagrada imatge, resen les oracions establertes:

 

Oh! Sant Blau!

Que ens heu volgut donar l’exemple del bon beure, i la sagrada juerga.

Feu que imitant les vostres virtuts, puguem gaudir per sempre de la felicitat de ser un bon Blau. I lliureu-nos de la gran ressaca.

A la teva salut!

(aixecar el porró i fer un trago mentre es diu:

Sant Blau te quiero, Sant Blau te amo, Yo sin tí no soy nadie, Cúbreme)

 

-Durant els set dies es procurarà, si bonament es pot, que cremi una llantieta o vas d’oli davant la Sagrada Imatge o bé un ciri; omplir de flors fresques l’habitacle i deixar-hi a mà un porró amb vi.

-També s’acceptaran almoines per a la virtut del Sant. Aquestes es dipositaran a la ranura que trobareu a la base de la capella. El Sant Blau us ho compensarà.

-Acabada la setmana, al toc d’oració, es reuneix altra volta la família i s’acomiada del Sant amb les oracions assenyalades a l’efecte, i al capvespre, la capelleta amb la sagrada imatge serà entregada a la família a la qual correspondrà honorar el Sant Blau la setmana següent.

 

Informació per a veritables creients

Les capelletes de visita domiciliària troben els seus orígens cap als finals de l’Edat Mitjana quan era molt habitual que els santuaris d’arreu disposaven de la figura d’un donat amb ofici de regir i servir aquells llocs de peregrinació, així com també recollir almoines i exvots que eren destinats al culte de la capella. Aquells donats, sovint homes seglars o ermitans, eren ben freqüents als santuaris més populars de Mallorca. Cada vegada que sortien a fer les captes, ho feien amb una capelleta del sant o de l’advocació de la Mare de Déu que tenien per titular penjada pel coll, que a molts de llocs encara han estat a temps a conservar. I així voltaven per viles, parròquies, alqueries, rafals i possessions a recollir almoines en espècies o en doblers, i el donat els ho agraïa obsequiant als benefactors amb concessions de perdons, estampes i goigs de la Mare de Déu. Aquestes captes, que es practicaven ja sigui de manera fitxa o temporal, esdevenien una notable font d’ingressos per el santuari i també una manera de propagar la devoció a la Madona.

 

Que haig de fer per poder tenir la capella a casa?

Necessitem que ens feu arribar les següents dades:

[contact-form-7 id=”833″ title=”Capelleta Sant Blau”]

 

 

Per qualsevol problema, també et pots posar en contacte a travès de capelletasantblau@gmail.com

 

Un cop tinguem les dades, la vostra família serà inclosa en una llista amb els altres devots.

Al mateix temps sereu inclosos en un grup de Whatsapp, que serà una eina informativa per a tots els devots sobre les notícies relacionades amb el Sant i la seva distribució.

A tots els participants també us farem arribar una breu Normativa d’ús, per a tenir present quan tingueu el Sant a casa.

 

Rebeu la benedicció del Sant Blau i una cordial salutació.

 

Blaus de Granollers