Electropark 2016

Des de la Colla dels Blaus de Granollers i l’organització de l’acte “Electropark 2016” volem exposar els fets que van passar els dies previs a la darrera Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers (del 20 al 28 d’agost) i que van desembocar en el canvi del cartell de l’acte a menys d’una setmana de la seva celebració.

La Festa Major de Granollers és una festa major singular i que fonamenta la seva programació en els actes que organitzen, any rere any, les colles de Blancs i Blaus. La particularitat més gran d’aquests actes és que cada any són diferents i intenten aportar frescor, enginy i novetats. Aquest 2016, la colla dels Blaus de Granollers va pensar que seria un bon projecte per la festa un acte que combinés musica electrònica i tallers familiars, arribant a un públic de totes les edats. Així neix ElectroPark 2016.
Els esdeveniments que volem exposar (i denunciar) van succeir de la següent manera:

Havent tancat el “lineup” de la festa el mes de maig, el dia 5 d’agost vam rebre un correu del mànager de DJ Kosmos (un dels artistes confirmats) dient que havien de cancel·lar la seva actuació a Electropark perquè “la imatge, el concepte i els detalls d’ElectroPark són extremadament iguals i realment es solapen amb Brunch-in the park, i que per això després de parlar amb la organització de Brunch-in the park hem decidit cancel·lar amb vosaltres i posicionar-nos amb ells”.

Aquesta reacció es va originar en el moment en què DJ Kosmos va començar a compartir la nostra imatge i els nostres vídeos promocionals per la xarxa, fets que suposem van provocar que la gent de Brunch-in the park rebés les notificacions d’aquestes publicacions, en concret Loïc Le Joliff (Direcció Brunch-in the park). Imaginem que al entrar a la nostra pàgina de Facebook i veure el nom “Electropark”, el logo, el tipus de música i els dj’s que participaven, van entendre com a concepte alguna cosa que realment no era. Ens sembla, així, que van actuar en base a això en lloc d’intentar entendre la nostra festa o el què pretenien les persones que hi havia al darrera del ElectroPark dels Blaus de Granollers.

D’aquesta forma, la direcció del Brunch-in the park presumptament es va posar en contacte amb els dj’s contractats per ElectroPark per pressionar-los, amb l’argument de què si actuaven a l’ElectroPark “no anirien mai mes a punxar a Brunch-in the park, DGTL Festival i/o qualsevol altre esdeveniment organitzat per ells”.

En l’àmbit professional aquest tipus d’assumptes se solen tractar entre promotors, bookers o managers, mai directament amb l’artista. Si realment aquestes trucades es van fer en aquest sentit, considerem aquesta pràctica com un autèntic xantatge. Cal afegir que l’amenaça es feia extensiva al conjunt de clubs electrònics de la ciutat amb qui ells treballen, bastant gran donat l’ampli ventall de contactes del que disposen.

Des de l’organització d’ElectroPark volem exposar clarament que:

      • El nom d’Electropark neix en una reunió del Febrer de 2016 i és tan simple com ajuntar música electrònica dins el Parc Torras Villà de Granollers, (tant simple com això). En cap moment ens hem inspirat en el nom “Brunch-in the park” pel simple fet que en aquell moment (Febrer 2016) encara no existia aquest nom.
      • El logo i la imatge estan basats en el concepte d’una festa d’estiu, tropical, fruites, frescor, arbres… i en les tendències actuals de disseny. En cap moment la font d’inspiració ha estat Bruch in the park i una bona mostra d’això es que la nostra dissenyadora ni tan sols ha trepitjat aquest esdeveniment barceloní.
      • La selecció musical estava formada per DJ Kosmos, un dj granollerí conegut en l’escena nocturna de Barelona, amb moltes ganes de punxar a una festa de la seva ciutat. BeGun, un nom en auge, després de treure el seu disc “Amma” a l’abril, seguit per molts de nosaltres i personalment amic de un dels programadors. I Sau Poler un altre nom en auge i seguit per alguns de nosaltres de ja fa uns anys.
      • El concepte de festa està basat en la celebració d’una sèrie de tallers familiars i la seva conjunció amb la música electrònica. Els tallers estan elaborats i ideats totalment, per la organització de ElectroPark i la col·laboració de diferents col·lectius i festivals de musica infantil ja consolidats com el Minimusica o Minibeat. Entenem que el concepte no és exclusiva ni està patentat per l’empresa Brunch-in the Park. En l’àmbit local, aquest tipus de proposta té els seus fonaments al Sónar de Dia/SonarKids, que van ser els percussors d’aquest tipus d’esdeveniments. De fet, ni tan sols el concepte actual de Brunch –In the Park pertany als actuals promotors sinó que ve importat de Canadà, seu original d’aquets tipus d’esdeveniments.

Des del nostre punt de vista, pensem que cap promotor ha d’impedir a un professional fer la seva feina lliurament, ni emetre cap mena de pressió sobre el propi artista (màxim, quan no té amb l’artista cap contracte de exclusivitat, com és el cas).

Des de l’organització d’ElectroPark pensem que un DJ que no punxa amb contracte d’exclusivitat de zona o de tipus d’esdeveniment té tot el dret d’actuar el dia, al lloc i on ell vulgui. És més, aquests DJ’s ja tenien un contracte firmat amb Blaus de Granollers per venir a actuar i ni els propis artistes ni els mànagers van informar llavors de cap problema amb el nom, disseny ni tipus de festa (prèviament avisats per correu en tancar la contractació al maig).

Durant les 2 setmanes prèvies a la celebració del ElectroPark, tot el que estava succeint era recurrent en la gent del Brunch-in the park, i també entre els artistes que encara no havien cancel·lat. Com a organitzadors ens podíem trobar amb el problema que potser beGun i Sau Poler, sota les suposades pressions, tampoc vinguessin a actuar a l’ElectroPark. Aleshores, i donat que la direcció del Brunch-in the park no va voler parlar amb nosaltres, es van fer trucades directament a beGun i Sau Poler, als mànagers de tots 2 i trucades entre mànagers dels artistes per decidir si era correcte i normal el que estava succeint, i si l’actuació del Brunch-in the park era moralment adequada. Aquesta informació ens havia de servir per poder prendre una decisió respecte l’ElectroPark.

Des de fora, l’organització de l’ElectroPark i Blaus de Granollers no podíem entendre què passava. El nostre acte no ha volgut competir amb cap esdeveniment ni amb Brunch-in the park (quelcom que ens queda molt lluny), sinó tot al contrari: volíem donar a conèixer un concepte de festa basat amb la musica electrònica a la població de Granollers, el que reverteix en el sector de forma positiva. Cal remarcar que l’ElectroPark es celebrava un dimecres 24 d’agost a la tarda, en el context de la Festa Major de Granollers, organitzat per la colla dels Blaus de Granollers i amb ànim de reunir un màxim limitat de persones durant tota la tarda. Per nosaltres tot era il·lusió i ganes d’aportar un nou concepte a la festa major de Granollers, de forma totalment altruista, sense ànim de lucre i, per suposat, sense fer competència a un festival ja consolidat com el Brunch-in the park.

Què va passar, però? Per temes purament professionals (és a dir, estalviar-se problemes amb Brunch-in the park i poder seguir actuant amb ells) Sau Poler va cancel·lar l’actuació pactada amb nosaltres el divendres 19 d’agost, només cinc dies abans de l’esdeveniment, argumentant uns motius similar als que també va argumentar el mànager de DJ Kosmos.

Per la seva part, beGun, va argumentar que davant una situació així s’han de mantenir els principis entenent que totes les pressions rebudes eren totalment injustificades e inacceptables a nivell moral i, per tant, va decidir assistir a l’ElectroPark (sent conscient que, irremeiablement, això li tancaria la porta als promotors de Brunch-in the park, una porta important dins el sector).

Des de l’organització de ElectroPark, volem donar les gràcies expressament a BeGun per ser valent i enfrontar-se a aquesta situació amb principis.

Com a organitzadors de l’ElectroPark pensem que era necessari fer aquest comunicat. Amb l’exposició dels fets, volem denunciar qualsevol suposat acte d’imposició i abús de poder dins la indústria de la música, sigui electrònica o no. Nosaltres només som un grup d’amics que formem part dels Blaus. Sense cap visió comercial ens hem sentit maltractats, censurats i castigats per culpa de la decebedora actitud de la direcció de Brunch-in the park, que encara avui no aconseguim entendre.

En el nom de les bones pràctiques professionals, i per una bona salut del sector, pensem que cal denunciar socialment actituds i persones com les que ens hem trobat.

Blaus de Granollers (ElectroPark)